samho的个人主页

http://bbs.hkctp.com.hk/u.php?uid=336  [收藏] [復制]

samho

Sam Ho

關注

粉絲

訪客

• 等級︰遊遍家鄉
  • 總積分︰1537
  • 保密,1930-01-01
  • hongkong

最後登錄︰2015-11-15

更多資料

日誌

EOS_M

我一直都無DC仔在手, 因我不甘心其價值比例, 直至三仟蚊Coupon, 我開始想這問題, 最終/亦好快我下了決定:-EOS_M+18~55mmF3.5~5.6+11~22mmF4~5.6+Adapter, 補上HK$4700,EOS M系成了我新寵兒。知己知彼, 百戰百勝, 這兩星期都與它同睡眠。
講真, 以無反計算, 富士 X-E2好吸引我, Sony 全片幅無反 A7、A7r更是, 但我唔屬機奴一族, 我無可能以燒錢紙方式去拍攝一張相片。我要善用三仟蚊Coupon和現有手上器材。我唔擔心跟機支18~55mmF3.5~5.6, 故我集中精力在11~22mmF4~5.6上, 及熟習操控EOS_M。
@ 我首先考慮輕便, 及其APS-C COMS22.3 x 14.9毫米
@ Touch Mon, 好快可以改變setting,但亦相對輕易改變咗都唔知囉! 測驗其間肚腩touch到個mon已經改咗setting, 加上有輕觸式拍攝, 拍咗數張都唔知。
@ 兩支鏡set係廣角一檔拍都有明顯筒狀變型, 支11~22mm由甚, 似有點“S” 狀變型添! 但要再測試。
@ 11mm 接近FF17mm, 影大景好好用
@ 相片感覺色彩唔夠濃, 自動白平衡/對焦速度尚算滿意。
@ Canon只update咗firmware, 無其他動作, M系未來是怎樣? 會否受其他牌子影響而主動些呢?

分類︰默認分類|回復︰8|瀏覽︰660|全站可見|舉報|轉載

下一篇︰ My Way 歸途

上一篇︰ 天兔

刪除

sam ,  酷..

2013-10-21 10:33 -
刪除

ngat︰有大量Canon鏡頭跟身,用 EOS_M 正常;變型、顏色、白平衡、以大師的後製能力可輕易解決,高手用乜機都一樣可以影到靚相;

2013-10-19 22:55 -

ngat︰小弟窮到現今仍未有一部 C or N 名牌單反,現用的是二手 Fuji Prosumer  S100fs $1,800 及 三叔無反 NX10 + 30mm $2,900

ngat︰16mm  $1,150(水) 、 50-200mm $1,500(二手) 、 Benro 鋁腳 $1,050 全部家檔衹 $8,400 每年衹使用相機外遊影相壹兩次,小弟已非常滿足。

samho︰器材多寡對在下只是虛榮心。當然在某些情況下好器材是十分重要。

ngat︰「虛榮心」一半半啦;另一半、攝影器材亦是男人的玩具,負擔得起為何不買; 個個都不買,器材商豈會經常推陳出新。

ngat︰「當然在某些情況下好器材是十分重要」絕對同意;書到用時方恨少,小弟對某部份的攝影題材,因受制於器材級別而要放棄。

samho︰我經常都跟自己說:-  用盡手上器材, 慢慢睇清楚才拍攝。

©2005-2011 香港中國旅遊出版社 版權所有,並保留所有權利。