samho的个人主页

http://bbs.hkctp.com.hk/u.php?uid=336  [收藏] [復制]

samho

Sam Ho

關注

粉絲

訪客

• 等級︰遊遍家鄉
  • 總積分︰1537
  • 保密,1930-01-01
  • hongkong

最後登錄︰2015-11-15

更多資料

日誌

赫爾新基的黃昏

開啟電腦看到不少HDR作品都是輕觸式隨預設程式隨機自動彈岀一張所謂HDR作品, 人有我有, 毫無個人風格。
以HDR拍攝而後製不似HDR並不容易; 然而後製出重口味且衝擊視覺亦不輕鬆。反覆修改讓我花了近八個小時。

分類︰默認分類|回復︰13|瀏覽︰626|全站可見|舉報|轉載

下一篇︰ 消失中的極光

上一篇︰ 烈城風雲 (一)

刪除

fafachen︰最喜歡第四張,色彩光暗自然,後制不易 !經常HDR後,主體邊位的光差起白暈邊,感覺很假,需要大量時間處理,我有時執一張相要一天時間!

2014-05-07 12:16 -

samho︰Halos effect, 係HDR死敵, 好多影友都不求理解, 我畀咗條link你, 係啲老外針對哩個話題。

fafachen︰很欣賞老外對攝影+後制既熱誠同認真,好似HDR可以講幾個topics,十分專業!

fafachen︰很多有關知識都是由外國網站和書籍學到,香港反而很少這些後制網站和討論區。

fafachen︰我也不喜歡機身內置的HDR function,拼完出黎得啖笑!

samho︰畀你果條link好有用, 由其hand-hold相機從地面拍到上天花, 畀咗我好多思考。

samho︰我試登記入咗佢個web, 係一個畀錢教學網, 我冇再深入了解, 只睇晒所有文章和教學短片, 都可以偷到啲啲師去激發思維。

samho︰最初我都寄望相機內置HDR、重拍function, 做完真係無料到, 加上畀個jpg file我, 把鬼! 我冇用過正式拍攝。

fafachen︰你比我條link已save為我的最愛,非常正,有時重覆翻睇有不同領悟!

fafachen︰我只借朋友的5d3試玩HDR,同樣初時有所寄望,但實戰後,都算了吧!

fafachen︰之前也用過Nik Efex pro, 同樣也太重囗味,Halos effect非常勁,個人不能接受,

samho︰若以HDR拍攝而要沒有HDR感覺, 沒有一個軟件能直出做到, 但可以說各有各優點。

samho︰畀你果條Link有好多野學, 每個chapter都有野學, 就如手持相機慢速拍HDR, 作者更提及怎麼樣\"呼吸\", 這是好少攝影師觸及的話題。

©2005-2011 香港中國旅遊出版社 版權所有,並保留所有權利。