• 2518閱讀
  • 18回復

2014年6月擂台成績公佈 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
只看該作者 10楼 發表于: 2014-06-02
回 ireneho 的帖子
ireneho:恭喜各位得奬者﹗拍風光照,一直的憾事:見到影唔到,影到但影唔好﹗所以結論係見到未必影得好,見和影是兩回事,由其是極光,肉眼見到的並不如照片呈現的。更加佩服的就是那些將看來平 .. (2014-06-02 11:13)

感謝師姐慧眼。

小弟有幸20多年前認識一位前輩, 今天前輩已退休多年, 卻仍拿著相機到處創作, 搞展覽。當年還是用菲林拍攝, 每次見面都求教技術, 我唔係佢徒弟, 所以冇傳我一招半式, 但他告誡我:- 睇到未必影到、 影到未必影得好;靚女在鏡前, 邊個影都靚, 洗乜你去影, 除非你拍出她的個性, 否則只留於大眾作品, 人有你有, 冇自己風格。至今, 每當我拿起相機, 老師傅這番話便從腦海浮現出來。

1條評分銅幣+7
ireneho 銅幣 +7 - 2014-06-09
只看該作者 11楼 發表于: 2014-06-03
恭喜各得獎者。

Btw, 我個人唔同意是次賽果, 但從另一角度看是正面的, i- 給一些努力參與作者正面鼓勵; ii- 對熱讚作品, 評委首次作負面評價, 不再盲從驚得失客仔, 熱讚就是好作品? 一些冇料又得熱讚作品可以形容等同圍標做假,  ICAC都難查。其實, 對一些未夠水平作品加以批評, 從正面看是教導讀者如何欣賞/判別作品「好與否」。更者是對圍標作者及其粉絲作出示警, 你的作品未夠班; 你班粉絲唔好亂來打人情牌做勢。

在此好喝望評委如何解讀七月份熱讚作品, 冇描頭、冇構圖、冇色彩、冇攝影技術可言。大家不妨看看這期擂台熱讚作品「南極企鵝」圖片及留言, 豆油咁細粒都拍馬屁見到好可愛喎!!! 馬上上中國旅遊facebook又看看該相片及遺言, 對比一下, 大家又不妨細心留意留言, 及留言者的筆名, 與五月份參賽相片(奪冠果張兼得熱讚)的留言人物, 不難想像哩位大師一個人有幾個身份同時發言吹水。5月30日前在facebook還見到得24票, head住「赫爾新基的黃昏」一票; 5月31日另一作者上載作品「親情」得34票, 一天轉眼間6月1日睇睇啦! 南極企鵝張相得35票, 同樣head住別人一票, 其他作品票數不動。你話唔係作者或粉絲搞畀面派對圍標??? 打屎我都唔信啦!!!
只看該作者 12楼 發表于: 2014-06-03
回 samho 的帖子
samho:感謝師姐慧眼。
小弟有幸20多年前認識一位前輩, 今天前輩已退休多年, 卻仍拿著相機到處創作, 搞展覽。當年還是用菲林拍攝, 每次見面都求教技術, 我唔係佢徒弟, 所以冇傳我一招半式, 但他告 .. (2014-06-02 18:33) 

師姐慧眼。Very good !
只看該作者 13楼 發表于: 2014-06-03
養眼
只看該作者 14楼 發表于: 2014-06-03
11樓,tai大俠的發言屬正面,擂台的興旺,源頭就是這樣來的;大俠的出現引動小弟手癢,如止不到癢,可能噴到週遭口水。

你呢? 有參賽的朋友,你有甚麼不同的見解? 有沒有在 facebook 動手腳? 自己讚自己? 冇用的!都祇是一票,一於動員去奪取個「網上熱讚獎」;哦!可能是  ………… 一年內參加了12期比賽,一個獎也沒有,怎去見人呀,羞死!

如明白摘取一個獎項,賽會是給與一個支持及鼓勵;不用害怕沒有獎項,不用害怕沒有人投你一票,祇怕自己的負面行為,令人格受到損害,這才是羞死了。

各位「同志」,上來寫幾行字啦,哈哈 ……… 版主會好高興,你又高興,我又高興,保証這帖子的點擊率過千。 你不去寫,我都懶去寫。

只看該作者 15楼 發表于: 2014-06-04
講描頭,輸給「晨耕」;講色彩,輸給「追光逐影」;講構圖,輸給「花瓶頂上眺三橋」;講技術,輸給「赫爾新基的黃昏」,但又獲熱讚喎!!!

對付圍標做假其實好簡單,只看評委有冇「膽色和決心」?基本上這類遊戲冇上訴機制,一句 “懷疑圍標做假”, 熱讚獎由第二高,甚至第三高票取代,夠就如Sam Ho留言,我睇到佢條氣唔順,評委都冇話張相有問題,但係就唔畀台主獎你,吹呀!

只看該作者 16楼 發表于: 2014-06-05
Tai 大俠,此乃小事一宗,細眉細眼,參加得就接受評審。跟中國旅遊相識超過廾載,第一個交手係一哥,今天一哥早已榮休咗幾年,只不過掛單而已,我有空便上載相片捧場囉!大俠,你一開始無奈便掃場,誰也無面畀,打慣水龍作假龍友亦退了不少,這個場有你才不至烏煙瘴氣呢!

在此多謝畀面 !!! 大俠你幾時有空,約埋ngat兄飲茶,我請 !

只看該作者 17楼 發表于: 2014-06-06
一上來就睇到 Samho大師請飲茶,榮幸之至。

已經吃了消化餅,亦準備了紙筆墨硯,老師請放心,學生幾「百厭」都唔會走呢一堂。
只看該作者 18楼 發表于: 2014-06-11

快速回復
限100 字節
如果您在寫長編帖子又不馬上發表,建議存為草稿

上一個 下一個